Lilymoor

Tutustu tallin henkilökuntaan      Historian havinaa      Tallitarinoiden pariin

Lilymoor sijaitsee Skotlannissa Ylämaiden länsiosassa. Skotlannissa vallitsee leuto meri-ilmasto. Meidän kotiseutumme Ylämaiden länsiosassa on huomattavasti kosteampi ja tuulisempi kuin itärannikko. Varsinkin hyytävimmän tuulen puhaltaessa ja sateesta viluisena, sitä miettii itsekseen, olikohan ponitilan perustaminen tänne ihan viisasta. Toistaiseksi tallin omistajatar ei ole vielä pakannut tavaroitaan ja palannut sivistyksen pariin. Tallin sijainnilla on nimittäin yksi mainio valttikortti; maisema tilan ympärillä koostuu lähes henkeäsalpaavista, karunkauniista ja sumuisista nummista, joita peittävät kanervikko ja ohdakkeet. Tätä näkyä riittää silmän kantamattomiin asti. Lähimpään kylään on noin viitisen kilometrin matka ja vielä kun Ylämaat ovat koko Iso-Britannian harvimmin asutettu alue, saa tallin porukka olla aivan omassa rauhassaan, ainakin pääsääntöisesti.

Lilymoorin pihapiiriin kuuluu kivirakenteisen tallin lisäksi omistajaperheen talo, jonka seinustaa koristaa muhkea ruusupensas. Tallirakennus oli alun perin lampaiden koti, joka sittemmin kunnostettiin talliksi hevosille. Ennen Lilymoorin toiminnan aloittamista tallia laajennettiin ja remontoitiin perusteellisesti, minkä ansiosta siellä on nykyään juokseva vesi ja kunnollinen lämmitys. Talli on jaettu kahteen eri siipeen, tamma- ja orisiipeen. Kaikissa karsinoissa on ruokakaukalo, vesiautomaatti sekä suolakivi. Tallin perällä on pesupaikka asianmukaisine varusteineen. Sitä vastapäätä pääsee kodikkaaseen varustehuoneeseen, jossa säilytetään ponien satuloita, suitsia, hoitotarvikkeita sekä muun muassa ensiaputarvikkeita. Tallin ulkopuolella eri puolilla rakennusta kököttää kaksi pienempää rakennelmaa. Tallin perällä olevasta ovesta kuljetaan lantalaan. Kottikärryjä, talikkoa ja lapiota säilytetään siellä päässä nojaamassa ulkoseinään. Etualalla tallin vierellä sijaitsee heinälato, jossa säilytetään heinän lisäksi niin kaurat kuin myös porkkanat.

Ponioriit pääsevät tarhaan heti aamusta ja ne haetaan iltapäivästä takaisin sisälle. Tammat ulkoilevat nummilla vapaasti, mutta nekin haetaan yleensä yöksi talliin. Vapaana kulkevien ponien kuntoa ja sen hetkistä sijaintia käydään tarkkailemassa useampaan kertaan päivän aikana. Yleensä lauma pysyttelee tallin lähistöllä, mutta toisinaan ne suuntaavat kauemmas nummille, jolloin niiden etsimiseen tarvitaan vähintäänkin vainukoira mukaan. Paikalliset ovat tottuneita vapaana liikkuvaan laumaan, joka saattaa tulla vastaan. Sen sijaan matkailijat, kuten patikointireissuille tulleet turistit, saattavat soitella jopa viranomaistaholle löydettyään ponikatraan. Jotta nummilla laiduntaminen ei olisi vain tammojen etu, on oriita varten aidattu oma alueensa, joka on vielä jaettu pienempiin osiin. Aikuiset oriit saavat omat aitauksensa ja nuoret pääsevät riekkumaan samaan aitaukseen.

Tilalla ei ole maneesia, mutta ilman sitä on toistaiseksi pärjätty. Ratsastuskenttä sijaitsee tallin ja asuintalon välissä. Kenttä on hiekkapohjainen ja valaistu ja sen reunalla könöttää pieni katos, jonka suojista voi seurata kentän tapahtumia. Kentän varusteisiin kuuluu kouluratsastusradan kirjaimet ja pieni estekalusto, joka täyttää paikallisten ratsastuskilpailujen vaatimukset. Kauniit maastoreitit paikkaavat kentän puutteita. Tilalta lähtee nummille päin kärryille sopiva maastoreitti, joka kestää noin puolisen tuntia köpöttelyvauhtia mentäessä. Sen jälkeen polku muuttuu niin olemattomaksi, että kärryjen kanssa on parasta kääntyä takaisin tallille. Ratsain nummia voisi koluta vaikka loputtomiin! Kävijöiden toiveesta omistajatar on listannut muutamia reittejä, jotka ovat tutustumisen arvoisia.

© Lilymoor 2014–2018      tausta The Inspiration Gallery      grafiikka Amretasgraphics

Lilymoor on virtuaalitalli - Lilymoor is a sim-game stable